Sörözés közben derült ki, hogy Marciék lakása eladó

Korábban írtam róla, hogy az egyik haveri sörözésünk közben Marci elmesélte, hogy hogyan is újították fel a fürdőszobájukat a barátnőjével. Azóta újabb fejlemények történtek a témában: most épp túl akarnak adni az egész lakáson, hogy egy nagyobba és modernebbe költözhessenek.

Épp ott tartanak, hogy már meghirdették az ingatlant és úgy tűnik, hogy a befutó vevőt is megtalálták. Már az ügyvédhez készülnek, hogy aláírják az adásvételi szerződést, de az felhívta rá a figyelmüket, hogy addig ne egyeztessenek időpontot, amíg be nem szerezték a lakás energetikai tanúsítványát. Szerencsére már volt ilyesmiben rutinjuk és tudták, hogy az energetikai tanúsítvány ára a www.e-tanusitas.eu oldalon a legkedvezőbb. Azért lehetnek ebben olyan biztosak, mert ez a cég árgaranciát vállal, azaz ha találunk bárki mást, aki olcsóbban végezné el ugyanezt a szolgáltatást, akkor nekik sem kell annál többet fizetni.

Annyit kellett csak tenni, hogy felhívták telefonon reggel 8 és este 8 között és bediktálták nekik a szükséges adatokat. Ezután egyeztettek egy időpontot, amikor a szakértő kolléga ki tudott menni a helyszínre, hogy felmérje a szükséges dolgokat: a lakás tájolását, a fűtésrendszert, a meleg víz előállításáért felelős berendezéseket illetve a külső ajtókat és az ablakokat. Ezután ezeket az információkat elküldték a cég központi irodájába, ahol rövid számítás után meg tudták mondani, hogy melyik energetikai osztályba sorolható az ingatlan. Ebből ugyanis 12 van, az AA++ szinttől egészen a JJ-ig, ami azt jelenti, hogy a minimális energiát igénylőtől a kiemelten rosszig. Ha ez is megvan, a vevő választhat a következő értesítési formák közül: vagy 12 órán belül kéri a tanúsítvány azonosítószámát SMS-ben, vagy az egész dokumentumot környezetbarát módon elektronikusan, esetleg akár 24 órán belül papír formában futárszolgálat segítségével.

Az a jó még bennük, hogy az egész ország területén elérhető a szolgáltatásuk, így mindegy, hogy egy kis faluban van az eladó ingatlan, vagy a nyolcadik kerület közepén. Azonban az árazást már befolyásolja a lokáció! Sőt, ez függ még az alapterülettől és attól is, hogy lakásról vagy családi házról van szó. Ezek pontos mértékéről itt lehet tájékozódni: https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak.

Amit még nem említettem az az, hogy amikor kijönnek felmérni az eladó ingatlan állapotát, akkor nagyon fontos, hogy minden rendelkezésünkre álló dokumentumot előkészítsünk a helyszínre érkező szakembernek. A legfontosabb a helyrajzi szám, amit megtalálunk vagy a korábbi adásvételi szerződésben, vagy akár ingyenesen le tudjuk tölteni ügyfélkapuról a nem hiteles tulajdoni lapot, amin szintén megtalálható. A másik dolog, ami jó ha megvan, az a műszaki rajz, vagy egyéb a tervezés során készült terv.

Ha megrendeljük ezt a szolgáltatást, akkor ajándékot is kapunk: egy négyezer forint értékű Ingatlan Kisokost, amiben hasznos tanácsokat találunk például a felújítással vagy az energiatakarékossággal kapcsolatban.

Azt is jó tudni, hogy amellett, hogy az energetikai tanúsítvány ára náluk nagyon kedvező, ha új ingatlant szeretnénk venni és ehhez még nincsen ügyvédünk, akkor 50000Ft kedvezményt kaphatunk, ha az e-tanusitas.eu partner irodáját választjuk. Azonban ez nem feltétlenül ideális mindenkinek, hiszen Budapest 9 kerületében, 12 helyszínen érhető csak el ez a szolgáltatás.

Végül pedig még arra is kitérnék, hogy nem minden esetben szükséges energetikai tanúsítványt készíteni egy ingatlan eladásához: nem szükséges, ha egy épületet például csak bizonyos időszakban használunk, ha műhelyként funkcionál, ha mezőgazdasági célú vagy például ha csak ideiglenes épületről van szó.