Lakásfelújítás férfiszemmel

Régóta érett már egy sörözés a haverokkal, ez már hagyomány nálunk. Néhány hetente összeülünk a kedvenc sörözőnkben, mindenki kirendeli a kedvenc sörét vagy éppen valamilyen újdonságot és órákig beszélgetünk az élet nagy dolgairól. Tévedés, hogy csak a nők pletykások, mi is megbeszélünk minden aktuális hírt az ismerőseinkről, kivesézzük az új kapcsolatokat és szakításokat és egymás életével is nagyon képben vagyunk. De persze ezt semmi pénzért nem vallanánk be, főleg nem a párunknak. Az is egy tévhit, hogy a férfiak nem szeretnek vásárolni és nem értenek a lakberendezéshez, mint Marci barátunk rámutatott. Na de mi is történt Marciéknál?

Nem lehet tovább halogatni, kezdődik a lakásfelújítás

Egy ideje már együtt lakik Marci a párjával, aki egy nagyszerű nő, ez tagadhatatlan. Viszont van egy olyan rossz szokása, hogy ha egyszer a fejébe vesz valamit, akkor arról nem hajlandó letenni, amíg meg nem valósul. Így volt ez a lakásfelújítással is, ami ugyan érett már néhány éve, de Marci bizakodó volt, hogy még sokáig ki tud térni előle. Ez a nyár azonban végzetesnek bizonyult, mert nem volt más választása, bele kellett vágnia a festésbe, bútortologatásba és egész hétvégés lakásdekorálásba. De mielőtt megkezdődött volna a munka, előrelátóan megterveztek mindent, még a legutolsó polcot is, hogy honnan fogják beszerezni és hova fog kerülni.

A fürdőszoba bútorok és a divat

A legnagyobb fejtörést a fürdőszoba okozta, mert mindenképpen váltani szerettek volna a sima fehér falak-fehér bútorok-kis zuhanyzó hármasról valami elegánsabbra, ami jobban mutat és praktikus is. Úgyhogy megkezdődött a nézelődés, inspirálódás, amiben az internet volt a legnagyobb segítségük. Lassan kezdett összeállni a dolog, a csempék színét és a kádat már kiválasztották, de a bútorokkal csak nem jutottak előrébb. Nem is tűnik fel sokszor, hogy egy fürdőszobában mennyi bútor van és azok milyenek, ha jól van kialakítva és berendezve az egész helyiség, akkor beleolvadnak a polcok és szekrények az összképbe. Persze mint mindenhol, a lakberendezésben is jelen van a divat, úgyhogy évről évre és szezonról szezonra változik, hogy milyen színek és formák dominálnak a fürdőszobában és milyen stílusú bútorok számítanak a szezon nagy slágereinek.

Kinek rendezünk be egy szobát? Magunknak vagy a vendégeinknek?

Bevallom őszintén, én a magam részéről nem szeretem követni a divatot, mert van egy elképzelésem, hogy például egy fürdőszoba szekrénynek mit kell tudnia és hogyan kell kinéznie. Mondhat nekem bárki bármit, akkor sem vagyok hajlandó egy általam ízléstelennek látott bútort drágán megvásárolni és bezsúfolni a fürdőszobámba, mert éppen akkor az a divat. Ezzel pontosan így van Marci is, nem hiába vagyunk olyan jó barátok. Viszont Marci párja itt is bekavart egy kicsit, csak a legújabb kollekció bútorai közül akart válogatni és szemrebbenés nélkül elszórt volna egy egész vagyont csak a fürdőszoba bútoraira. Emiatt egy kicsi időre megállt a lakásfelújítás tervezési fázisa, mert egyikük sem akart engedni a saját véleményéből. Abban teljesen egyet értettem Marcival, hogy saját magának rendezi be az ember a lakását, úgyhogy az a lényeg, hogy ő otthonosnak és kényelmesnek tartsa, nem pedig az, hogy a vendégségbe hívott barátokat és rokonokat lenyűgözze a fürdőszoba eleganciája. Abban viszont Marci párjának volt igaza, hogy ha az egész lakást berendezik egy stílusnak megfelelően, akkor nem maradhat ki a fürdőszoba sem és nem lesz kellemes az összhatás, ha nagyon elüt a lakás többi részétől. Végül kompromisszumos megoldásra jutottak, hogy Marci hajlandó a legújabb trendeket áttanulmányozni, de cserébe nem csak olyan bútorokat válogatnak össze, amik most divatosak.

A bútorok kiválasztása az utolsó lépés csak

A bútorok keresgélése előtt meg kellett egyezniük abban, hogy mi lesz a régi zuhanyzó helyett, milyen mosdókagyló kerül a csap alá, milyen színűek lesznek a csempék, hogyan lesz megoldva a világítás és az egész fürdőszobának milyen színvilágot szeretnének. Ezek azért fontos kérdések már a bútorvásárlás előtt, mert ezekhez kell igazítani a bútorok színét és nagyságát. Itt jön képbe a fürdőszoba mérete is, hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy kisebb fürdőszobával kell-e tervezni a bútorvásárláskor, vagy pedig bőven van hely a grandiózus bútoroknak és el lehet engedni a fantáziáját az embernek, mert nem lesz szűkös a helyiség egy nagyobb szekrénnyel sem. Marci barátomék fürdőszobája inkább kicsinek számít, úgyhogy nekik figyelniük kellett a bútorok méretére és az elhelyezésükre is.

Mire jó egy fürdőszoba szekrény

A fürdőszoba bútorok kettős funkciót látnak el. Alapvetően a tárolás miatt vesszük őket, hogy ne a mosdó szélén gyűljenek a flakonok és tubusok, ne legyen káosz a sminkcuccok és ritkán használt kozmetikumok között és egy óvatlan mozdulattal ne verjünk le mindent. Ideális esetben mindennek megvan a helye, polca, kis rekesze és ha végeztünk a fürdőszobában, csak elegánsan rácsukjuk a szekrényajtót a dolgokra. Itt jön képbe a szekrény második funkciója, hogy a szobát szépíti, feldobja a fürdőszobát és akár dekorációs elemként is funkcionál. Ezért nem mindegy, hogy az éppen akciós, legolcsóbb szekrényt vesszük-e meg, vagy pedig a többi részlethez passzoló, ízléses fürdőszoba szekrény szett lesz a fürdőszoba legújabb dísze. Ha nem különálló bútordarabokat veszünk, hanem egy szettet, ami csupa passzoló elemből áll, akkor nagyon egységes és elegáns lesz a fürdőszoba megjelenése. Persze az is lehet, hogy valaki a bohém stílust kedveli inkább és az össze-vissza bútorokra szavaz, de Marci ragaszkodott az egységes bútorokhoz.

Helykihasználás okosan

Alaposan átgondolták Marciék, hogy mekkora bútorok jöhetnek szóba, és arra jutottak, hogy a helykihasználás miatt szükség lesz egy fürdőszoba alsó- és felsőszekrényre, amiket a mosdókagyló alá és fölé építettek be. A sok polc helyet biztosít minden fontos flakonnak és tubusnak, emellett pedig gyönyörűen közrefogja a két szekrény a mosdót és a tükröt. Ami nekem nagyon tetszett és természetesen Marci ötlete volt, az a szekrény szennyestartóval. Én ilyet még nem láttam, de az a lényege, hogy a szekrény aljába be van építve egy lenyitható kis rekesz, ami szennyestartóként funkcionál, de ezt nem lehet kívülről látni, mert nem látszik át az ajtaja. Ez praktikus megoldása a szennyes ruhák gyűjtésének és valljuk be, sokkal szebb látványt nyújt, mint egy műanyag szennyeskosár.

Férfiként is foglalkozhat ilyesmivel az ember

Szépen összeválogatták Marciék a bútorokat és határozott elképzelésekkel indultak el a bútoráruházba, hogy tényleg csak azt vegyék meg, amire szükségük van. Kettőjük közül Marci foglalkozott többet a bútorokkal, neki voltak formabontó ötletei és olyan megoldásai, amikre még egy profi lakberendező is azt mondaná, hogy ez igen. Úgyhogy tényleg nem igaz, hogy csak a nőknek van szeme a lakberendezéshez és csak ők foglalkoznak ezzel. Ha van miért, akkor egy pasi is nekiáll színeket válogatni, csempe mintázatot nézegetni és szőnyegeket fogdosni, hogy melyik a legpuhább. Bár kényszeredett munkának indult, végül izgalmas közös program lett a lakásfelújításból, nagyon élvezte Marci és a barátnője a közös munkát. Az otthonuk pedig gyönyörű lett és tényleg le a kalappal előttük, hogy szakember nélkül csinálták meg ilyenre.

fürdőszoba szekrény szett