Új téma jött fel a szülinapi sörözés közben: a napelemek

A baráti társaságomban szinte mindenki nagy söröző, így amikor ki kell választani a találkozóink helyszínét, nem kell túl sokáig gondolkodni: van egy kedvenc kocsmánk, ami kifejezetten kézműves söröket árul. Elsősorban magyar sörfőzdék termékeit árulják, mind üveges, mind csapolt formában. Azért a kínálatukon szerepel egy-egy remek cseh, német, vagy belga sör is. Elég gyakran járunk ide, mondhatni már törzsvendégnek számítunk. Én személy szerint már végigkóstoltam a teljes kínálatukat.

Az egyik barátomnak, Bálintnak is ebben a kocsmában tartottuk meg a születésnapját. Ajándékként rendeltünk neki egy sörkülönlegességekből összeállított “havi” csomagot. Nagyon vicces ötletnek találom, hogy azon a portálon, ahol a söröket rendeltük meg, úgymond előfizethetsz különböző csomagokra, amit aztán folyamatosan szállítanak neked az általad választott rendszerességgel, egészen addig, amíg az előfizetést le nem mondod. Mit is mondhatnék, nekem úgy tűnt Bálint igen csak elégedett volt az ajándékával. Bár mivel ő volt az ünnepelt, és emiatt mindenki vele akart beszélgetni, sikerült nekem is elcsípnem őt néhány percre.

Beszélgettünk egy kicsit arról, hogy kivel mi van mostanság, és hogy áll a munkával. A cég, ahol Bálint dolgozik napelem rendszerek kivitelezésével és karbantartásával foglalkozik. Én magam nagyon keveset tudok a napelemekről, ezért mindig nagy érdeklődéssel hallgatom, ha a munkájáról beszél. Néha azonban össze tud zavarni, amikor a napelem panel teljesítménye jön szóba. Mindig másként emlegeti, hol W, hol kW, hol kWp, hol pedig a kWh hangzik el, és mivel sosem voltam nagy fizikus zseni, nem tudom mi a különbség. Most akkor, ha egy napelem panel teljesítménye teszem azt 295 W, akkor az azt jelenti, hogy folyamatosan annyi áramot termel? Butának éreztem a kérdésemet, de azért mégis feltettem.

Bálint erre elmagyarázta, hogy az csak a panel névleges teljesítménye, ami csak laborkörülmények között annyi, amennyi. A tetőre felszerelve nem nyújtja ugyanazt a teljesítményt. Ekkor felvilágosított arról is, hogy a napelem panelek hatékonyságát több rajtuk kívülálló tényező is meghatározza. Az egyik ilyen tényező az épület tájolása, amire felszerelték őket. A dél-nyugati, dél-keleti tájolás sokkal előnyösebb, mert így több napfény éri a paneleket. Ez magától értetődő volt. Amit viszont nem tudtam az, hogy a tetőszerkezet és a dőlésszög is erősen befolyásolni tudják a napelem rendszer méretét és teljesítményét. Ezek után is nagyon sok kérdés járt a fejemben még.

Honnan tudja valaki, hogy mekkora napelem rendszert kell telepíteni ahhoz, hogy a háza áramellátása teljesen megoldódjon? Bálint elmondta, hogy mielőtt a rendszert telepítik, mindig kimennek a helyszínre elvégezni egy előzetes felmérést. A felmérés alatt megállapítják, hogy az előbb már említett befolyásoló tényezők, és a házban található elektromos fogyasztók mellett pontosan mekkora napelem rendszer kiépíthető. Megtudtam, hogy még a kivitelezés előtt kulcsfontosságú, hogy az ügyfél mekkora teljesítményű invertert választ a rendszerhez. Érdemes kicsivel több pénzt áldozni egy nagyobb inverterre, ugyanis így a rendszer a későbbiekben probléma nélkül bővíthető lesz. Gondoljunk csak bele, ha akkora invertert veszünk, ami a rendszerünket még éppen ki tudja szolgálni, akkor nagy bajban lennénk, ha bővíteni szeretnénk azt. Gyakorlatilag kétszer kellene megvennünk az invertert.

Sok egyebet elmondott még a napelem rendszerek méretével kapcsolatban. Például ha magát a rendszert is kicsit nagyobbra tervezzük az energiaszükségletünknél, akkor akár az általunk megtermelt “fölösleges” áramot eladhatjuk a szolgáltatónak. A szolgáltató azonban jóval olcsóbban venné meg tőlünk az áramot, mint amiért azt eladja, így nem várhatjuk el, hogy a napelemekből ilyen módon gazdagodjunk meg. És állítólag ez az úgy nevezett hálózatba visszatápláló rendszer, ami Magyarországon a legelterjedtebb, egyedülálló Európában. Ennek a rendszertípusnak az adatok alapján egyre több magyar család is észreveszi a hasznát, hiszen Bálinték cége nem szűkölködik munkában. A napelemet telepíteni vágyó családok és cégek számára pedig egyre több állami napelem pályázat és hitel érhető el. A pályázatok anyagi keretei a rengeteg jelentkezőnek köszönhetően hamar ki szoktak merülni. Ez bizakodásra ad okot. Remélhetőleg hamarosan az energiaszükségletünk javát tudjuk majd fedezni megújuló energiaforrásokból.

Nem gondoltam volna, hogy éppen egy szülinapi sörözés közben fogok így kiművelődni a napelemekből.