Sör mellett is lehet komoly témákról beszélni

Akárhányszor elmegyek sörözni a barátaimmal, mindig megkapom a feleségemtől, hogy már megint csak inni megyek és semmi értelmes nem fog történni. Valamiért meg van győződve róla, hogy a fiúkkal mindig csak idiótaságokról beszélünk, ha sörözünk és semmi értelme nincsen a találkozásnak, pusztán az ivászat. Pedig nagyon téved, először is az ivászatot illetően. Mi a minőségre törekszünk, nem a mennyiségre, úgyhogy mindig jó minőségű sört iszunk, nem vagyunk hajlandók valamilyen olcsó, hordómosó levet meginni. Sörből is rengeteg félét lehet kapni a boltokban, kocsmákban, de az igazi választék és különleges ízek a sörözőkben vannak. Ez annyira nem meglepő, hiszen a sörözők kifejezetten a sört fogyasztókat célozzák meg és az ő igényeik próbálják kielégíteni. Éppen ezért a sört egyáltalán nem szerető feleségem meg lenne lőve egy ilyen helyen, de mi nagyon jól érezzük magunkat minden sörözőben. A választék és az árak természetesen különböznek, ahány ház, annyi szokás, de a srácokkal előszeretettel fedezünk fel és próbálunk ki új helyeket is a városban, nem ragaszkodunk a törzshelyünkhöz.

Így hallottam először a lakásbiztosításokról

A másik, amivel kapcsolatban tévedni szokott a feleségem, az a megbeszélt témák komolysága. Jó, nem mondom, hogy minden egyes sörözés alkalmával akadémiai viták folynak, de már nagyon sok hasznos információt csipegettem össze az ilyen összejövetelek alkalmával. A legutóbbi jó ötlet például a lakásbiztosítás volt, ami igazán szöget is ütött a fejemben, azóta is gondolkozom rajta. Nem nagyon vagyok a biztosítások híve, mondván, hogy feleslegesen fizeti őket az ember, mert úgysem történik soha semmi, ha netán mégis, akkor pedig úgysem fizet a biztosító, mert a biztosítók már csak ilyenek. De be kell látnom, hogy ez a vélemény nem a saját tapasztalataimon alapul, hanem a közvéleményen, a nép felfogásán. Szerencsére még sosem kellett biztosítóval vitáznom, hogy fizet-e vagy sem, úgyhogy sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem tudom ezt az elterjedt vélekedést.

Néha érdemes a maximumra törekedni – lakásbiztosításban is

Az egyik barátom mesélte el, hogy mekkora szerencséje volt az anyukájának a lakásbiztosításával. Tudni kell, hogy a barátom anyukája szeret biztosra menni az élet minden területén, úgyhogy amint megvette a lakását, azonnal kötött is rá lakásbiztosítást. Ehhez egyébként nem kell a lakás tulajdonosának lenni, – én ezt például nem tudtam – mert a bérlők is köthetnek lakásbiztosítást az ingatlanra. Persze érdemes szólni a főbérlőnek és egyeztetni vele, de abszolút jártható út, ha valaki nyugodt szeretne lenni az albérletével kapcsolatban. Így volt a barátom anyukája is, aki ráadásul nem egy alap csomagot választott, hanem kiegészítette minden extrával az alap lakásbiztosítást. Belevette például a kedvenc cicáját is, ugyanis a lakásbiztosítással együtt lehetőség van a kiskedvencek és háziálltaok biztosítására is. Ez természetesen csak egy opció, nem kötelező élni ezzel a lehetőséggel, de arról mindenképpen értesíteni kell a biztosítót, ha új családtag érkezett a házhoz, mert nem mindegy, hogy hányan és kik laknak az adott ingatlanban.

Mi mindennel lehet még kiegészíteni a lakásbiztosítást

Nem csak kisállatbiztosítás szerepel a választható extrák között, van gépjármű asszisztencia, graffiti és rongálás által okozott károk megtérítése, kiterjesztett garancia és tűz nélküli füstkár térítése is. Egyszóval manapság már nem csak pusztán a lakásbiztosítás védi a házat vagy lakást, hanem többféle extra kiegészítés is, csak hogy biztosan ne essen bántódása senkinek és semminek. Ez volt a barátom anyukájának is a szerencséje, hogy nem elégedett meg egy alap biztosítási csomaggal, hanem belevett kiegészítéseket is. Így nyilván magasabb volt a biztosítási összeg, de ezt minden esetben mérlegelni kell, hogy kinek mi éri meg. Adott esetben egy kockázatvállalóbb egyén már nem fizet ki annyit egy lakásbiztosításért, amennyire egy aggodalmasabb ember még simán rábólint. Különbözőek vagyunk, ezért nagyon jó, hogy személyre szabhatók a biztosítások is, így mindenki ki tudja alakítani a számára optimálisat.

Sajnos nagyon résen kell lenni

A barátom anyukája olyan biztosítást kötött, amiben benne volt, hogy besurranásos lopás és jóhiszemű beengedéses lopás esetén is fizet a biztosító. Nem csodálkozom, hogy a biztosító kialakított ilyen lehetőséget és extrát a biztosításokhoz, de akkor is szomorú, hogy annyira elszaporodtak az ilyen bűncselekmények, hogy külön biztosításra van szükség miattuk. Szörnyű világban élünk, ahogy mondani szokták. A barátom anyukájánál is bevált a szokásos unokás becsöngetős csalás, el is vittek a lakásból rendesen dolgokat. Szerencsére a biztosítóval sikerült rendezni az esetet és kapott kártérítést a néni, de csak annyin múlt az egész, hogy belevetette a biztosítási szerződésbe ezeket a pontokat is.

Informálódás online, egyszerűen

Ez is bizonyítja, hogy néha tényleg megéri biztosra menni és minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy megvédjük, ami a miénk. Na de kinek mekkora összeget ér ez meg, hogy esetleg majd egyszer fizet a biztosító, ha olyan káreset történik? Nem vagyunk egyformák, nem egyformán osztjuk be a pénzünket és nem is ugyanannyit keresünk, na de nem is ugyanolyan lakásokban lakunk, úgyhogy mindannyiunknak más összegbe kerül a lakásbiztosítás. Könnyűszerrel megbizonyosodhatunk róla, hogy a számunkra legkedvezőbb biztosítást fizetjük-e vagy ha még nincsen lakásbiztosításunk, akkor megnézhetjük, mekkora kiadást jelentene egy biztosítást kötni – és még csak meg sem kell kötnünk hozzá a lakásbiztosítást. Szerződés és kötöttségek nélkül nézegethetünk, ugyanis a biztosítók honlapján található egy úgynevezett lakásbiztosítás kalkulátor, ami kiszámolja nekünk, hogy mennyit kellene fizetnünk az általunk kiválasztott lakásbiztosításért. Ez egy nagyszerű lehetőség, érdemes kipróbálni, még akkor is, ha utána nem kötünk biztosítást, mert tájékozottabbak leszünk és a jövőre nézve már képbe kerülünk a lakásbiztosítási tarifákkal.