Riadalom és tűzoltók a sörfesztiválon

A sör szeretetére meg kell érni, mondják. Egy bizonyos kor után kezdi el értékelni az ember a minőségi sör zamatát. Bevallom, hogy fiatalabb koromban én sem rajongtam a sör keserű ízéért, aztán amikor a focimeccsek mellé kötelező kellékké vált a csapolt sör fogyasztása, elhatároztam, hogy nem fogok kilógni a sorból, de minőségi sört fogok fogyasztani, tehát a 200 Ft-os lőréről teljes egészében lemondtam.

Elkezdtem keresni a kézműves söröket és ezáltal eljutottam kézműves sörfőzdékbe is, ahol igazán friss, helyi alapanyagokból készült söröket gyártottak, végül kikötöttem az ízesített, gyümölcsös sörök mellett, melyekről sokan azt mondják, hogy nem is igazi sör, de az!! Nőként én teljesen oda vagyok e meggyes meg az áfonyás búzasörökért.

A budai várban megrendezésre kerülő sörfesztiválon is részt veszek minden évben, hogy megismerkedjek az újító ízvilágú sörökkel. Ott történt az az ominózus eset, ami megváltoztatta teljesen a fiatalokról alkotott véleményemet. Az történt ugyanis, hogy az egyik sörsátor mellett hangos szóváltásra lettünk figyelmesek. Egy gyorsétkezde tulaja vitatkozott az egyik fesztivállátogató fiatallal, hogy a sátorban álló, gázsütésre alkalmazott gázpalackok veszélyesen vannak tárolva. A tulaj váltig állította, hogy azok már üresek, nincsenek veszélyben, de a fiatal srác hajthatatlan volt, követelte, hogy távolítsák el a palackot a vendégtérből, mert az baleset és robbanás veszélyes. A tulaj nem volt hajlandó intézkedni, ezért a srác hangosan telefonálni kezdett a tűzoltóságnak, hogy egy gázpalack robbanás közeli állapotban van a sörfesztiválon, jöjjenek ki.

Mondanom sem kell, nagy riadalom támadt az étkezdében és egyre többen hagyták el a helyszínt, a tulaj mérgelődött és szitkozódott. A tűzoltóság hamarosan kiért, beazonosította a kérdéses palackot és nagyon megköszönte a fiatal srácnak, hogy időben jelzett nekik.

Kiderült, hogy srácnak személyes tapasztalata volt a gázpalackokkal, mivel egy váci gázcseretelep közelében nőtt fel, ő maguk is használtak a háztartásunkban gázpalackot. Amikor kisgyerek volt, édesapjával rendszeresen jártak erre a gázcseretelepre, ahol minden egyes visszaváltás után megvizsgálták a visszavett palackot egy szigorú protokoll szerint. Az ott dolgozók megmutatták neki a fontosabb jelzéseket, bevéséseket, intő jeleket, melyek arra utalnak, hogy a gázpalack esetlegesen már nem használható. Ezt otthon, vagy bárhol az országban ellenőrizni lehet, csak ismerni kell a jelzéseket. Javítani nem szokták a palackokat, ha felmerül a gyanú a károsodásra, rögtön kivonják a forgalomból és újat adnak helyette. Ezt a metódust ő az évek során megjegyezte és elsajátította, így vette észre, hogy a fesztiválon gond lehet a kifőzde gázpalackjával.

Az intő jelek az alábbiak voltak:

  • Az alumínium gázpalackok maximum 50 évig használhatóak és 10 évente cserélni kell a rajtuk lévő szelepet. Ezek a dátumok fel vannak tüntetve a gázpalackok oldalán, a lejárt dátumot vette észre a figyelmes fesztivállátogató.
  • A gázpalack oldalán horpadás volt látható, mely arra utalt, hogy valamilyen fizikai sérülésnek volt kitéve a palack, ezzel pedig növekszik a robbanásveszély. Ha meg van sérülve egy gázpalack, azonnali hatállyal ki kell vonni a forgalomból.
  • A gázpalack környékén enyhe gázszag volt érzékelhető, ez valamilyen szelep problémára utalhat (le volt járva a szelep). Nem hiába szagosítják a PB gázt, hiszen tiszta formájában színtelen-szagtalan gázról van szó, zárt térben nem lehet észrevenni a szivárgást, nyílt téren még inkább nehéz.

Egy ilyen rossz állapotban lévő gázpalack már önmagában is veszélyt jelent, hát még ha nyílt láng közelében tartózkodik! Ez a rossz palack a főzőhely közelében volt lerakva, így a szivárgó gáz akár be robbanhatott volna! Nagyon ügyelni kell tehát, hogy olyan helyről vásároljunk gázpalackot, ahol minden egyes csere után tüzetesen átvizsgálják őket, folyamatosan ellenőrzik a jelzéseket, dátumokat, nyomáspróbának vetik alá a palackokat. Arra is figyeljünk, hogy saját magunk el tudjuk-e szállítani az eszközt, ha ebben bizonytalanok vagyunk, minden esetben kérjük a házhoz szállítást, ne játszunk életekkel. Manapság már webshopon keresztül is meg lehet rendelni a csere gázpalackokat, de akinek ez kényelmesebb, telefonon vagy személyesen is rendelhet, például a váci gázcseretelep elérhetőségei itt megtalálhatóak: www.gazpalackfutar.com. Egy személygépkocsiban szállított PB gázpalack óriási veszélyt jelenthet az utasokra, de akár a közlekedés más résztvevőire is, vegyük igénybe a cseretelep adta házhoz szállítási lehetőséget!

A sörfesztiválon kialakult vita sokaknak felnyitotta a szemét, felhívta a figyelmet a folyamatos ellenőrzésre, emellett a fiatal srác viselkedése igazolja azt is, hogy merni kell szólni és kiállni, ha úgy véljük / tudjuk, hogy életek forognak veszélyben!