Napelemes rendszerek kiépítése volt a téma a baráti sörözés alatt

A legtöbb közös programot a baráti körömmel egy jó sörözés köré szoktuk szervezni. Ha kirándulni megyünk el, biztos lehetsz benne, hogy a nap végén egy sör mellett nézzük meg a naplementét. Ha focizni, vagy teniszezni megyünk, utána a sok elégetett kalóriát sörrel pótoljuk. Ha pedig strandolni megyünk, bizony mindig ott van mellettünk a behűtött sör is. Mostanában nem volt elég jó idő ahhoz, hogy szabadtéren találkozzunk, így hát inkább beültünk a megszokott helyünkre beszélgetni.

Miután kikértük az első kör sört, az egyik haverom, Zsolti egy izgalmas bejelentést tett. Előléptették a munkahelyén, így majdnem kétszer annyit fog keresni, mint amit az eddigi pozíciójában megkapott. Kérdezgettük is, hogy az így befolyó plusz bevételével mit szeretne majd kezdeni. Mivel Zsolti elég takarékos és átgondolt típus, nem lepett meg a válasza, miszerint be szeretné fektetni a pénzét. És hogy mibe? Hát egy napelem rendszerbe! Mint kiderült, már régebb óta gyűjtögetett rá. Minden hónapban félretett egy bizonyos összeget a saját napelem rendszerére, de az elhatározáshoz vezető utolsó lökést most a fizetésemelés adta meg neki. Zsolti véleménye szerint a napelemes rendszerek kiépítése olyan remek döntés, amelyet minden magára valamit is adó embernek meg kellene hoznia. Persze már ha az anyagi körülményei ezt megengedik. Amikor rákérdeztünk, hogy miért gondolja így, a válasza szerintem mindannyiunkat meggyőzött.

napelemes rendszerek kiépítése

A napelemes rendszerek kiépítése által nem csak a környezetünket óvjuk meg, hanem a pénztárcánkat is. Én elég tájékozatlan vagyok megújuló energia terén, így például fogalmam sem volt arról, hogy miként tudunk pénzt spórolni egy napelem rendszerrel. A természetvédelemhez való hozzájárulásáról már azért volt némi fogalmam. Megkérdeztem, hogy ő milyen lehetőséget lát a saját napelemes rendszerében. Tervei szerint egy akkora rendszert fog kiépíttetni, amely nincs a jelenlegi fogyasztása fölé méretezve, inverterből viszont mindenképpen nagyobb teljesítményűt fog választani. Ha a jövőben újabb elektromos fogyasztókat szerezne be, amik miatt nagyobb rendszerre lenne szükség az áramellátáshoz, akkor egyszerűen csak plusz panelekkel bővítené a rendszert. A tetőn ugyanis lesz még ehhez elég hely, az inverter pedig amúgy is egy nagyobb rendszer ellátására lett méretezve, így nem kell majd lecserélni.

Egy napelem rendszer telepítésének a költsége átlagosan 8-10 év alatt térül meg, de ennél jóval tovább, még évtizedekig tökéletesen funkciónál. A Zsolti által felkeresett kivitelezők például olyan Sharp napelemeket használnak, amelyekre 25 éves teljesítménygarancia vonatkozik. Én alig vagyok több 25-nél… A jól méretezett és kialakított napelem rendszer minden hónapban tízezer forintokat tud megspórolni a szerencsés tulajdonosának. Tekintve, hogy a napelemek termelik meg a villamos energiát a háznak, nem kell a központi áramszolgáltatótól venni azt. Egy havi sárga csekktől tehát szinte teljesen meg is feledkezhetünk, ha napelem rendszerünk van.

Zsolti már le is beszélte a kivitelezőkkel a helyszíni felmérés időpontját. Ezt a felmérést ingyenesen végzik el, mivel alapvető szolgáltatásnak tekintik, hogy a legideálisabb, testre szabott rendszert kínálják az ügyfeleiknek. A felmérés eredményei alapján tudják megmondani, hogy pontosan mekkora rendszerre van szüksége az adott háztartásnak. Ezek után majd hosszadalmas ügyintézés következik, amire lelkiekben már Zsolti is felkészült. Maga a rendszer telepítése, attól függően, hogy hány napelem panelt kell felszerelni, akár már fél nap alatt is lehetséges. Úgy tűnik, hogy a napelemes rendszerek kiépítése ma már nem egy olyan luxus, amit csak a legtehetősebbek engedhetnek meg maguknak, hiszen a rendszerek árai egyre csak csökkennek. Ennek következtében egyre több átlagos magyar dönt a napenergia mellett.

Hogy őszinte legyek, az én érdeklődésemet is felkeltette Zsolti monológja a tervezett napelem rendszeréről. Mostantól jobban oda fogok figyelni a napenergiáról, és általánosságban a megújuló energiáról szóló hírekre és újdonságokra. Ki tudja, a végén még 10 éven belül én is napelem rendszer tulajdonos leszek?