Egy jóízű sörözéshez elengedhetetlen a napsütés

Igazán gyönyörű a vénasszonyok nyara, napsütés és szép idő. Nem is kell más egy szép hétvégéhez ilyenkor, mint az, hogy bekuckózhassunk a teraszunkon, kivigyünk egy pokrócot, egy hideg sört vagy üdítőt, hogy jobban teljen a szombat délután és a jövőbeli terveinkről beszélgessünk. Mi is így tettünk a férjemmel és nagyon jól szórakoztunk az év utolsó igazi napos óráiban. Szóba is került, hogy mennyivel jobban esnek a nap sugarai ilyenkor, ahogy melegíti a hátunkat a pulóverben, mint nyáron a negyven fokban, illetve, hogy milyen szépen világítja meg a világos sört a pohárban.

A férjemmel friss házasokként a 20-as éveinkben járunk, éppen házvásárlás előtt állunk, úgyhogy nagyon sokszor szóba kerül ez a téma és több oldalról körbejártuk már a kérdést. Sok házat megnéztünk már, több települést körbejártunk, ismerjük az összes ingatlanos oldalt, de nehezen engedjük el az elképzeléseinket, a pénztárcánk viszont mégis nagyon nagy határt szab nekünk. A múltkor beszélgettünk egy ismerőssel, akinek a barátja könnyű szerkezetes házak kivitelezésével foglalkozik és ár-érték arányban kedvező összegeket hallottunk tőle. Egy telek sem olcsó mulatság, de a ház, ami bizonyos keretek között persze, de mégis a mi elképzeléseink alapján épülne, nagy csábítás volt nekünk, így elgondolkoztunk ezen az eshetőségen is. Értelemszerűen ezzel rengeteg más dolog is jár, hiszen közművesíteni kell a házat, de egy dolgot már régen elhatároztunk, hogy a gázzal lehetőleg nem szeretnénk foglalkozni. Az árammal sokkal több megoldás létezik, ma már mindenből elérhető elektromos megoldás, így nem fog hiányozni plusz egy gond a gázzal is. A napelem az árammal való ház kiszolgálásának nagy előnye, ezzel az áramforással is működtethető a dolog, amivel hosszú távon sokat spórolhatunk, így utánanéztünk ennek is. A napelem megtérülési ideje pedig életkorunkból kifolyólag nagyon megérné nekünk, így ez egyáltalán nem bizonytalanít el minket.

A napelem eshetőségei még mindig nagyon sok kérdést vetnek fel, az egyik ilyen, hogy hogyan is néz ki egy napelem támogatása az MFB által. A Magyar Fejlesztési Bank révén kínált kamatmentes, 0%-os hitelkonstrukció nagyon tetszetős ajánlatnak ígérkezik, ez volt az az információ ami még jobban elültette bennünk azt az érzést, hogy ez a jó út számunkra. Számolgattunk sokat, de mivel hosszú távra tervezünk, ezért nagyon úgy tűnik, hogy megérné belevágni ebbe a konstrukcióba rövid, pár éves határidőn belül. A legteljeskörűbb információkat a napelemekről és a pályázati lehetőségekről a napelemes rendszerek oldalon olvastuk, magára az mfb általi támogatásra is itt találtunk rá. Egy kamatmentes hitel mindig csábító, de persze ott lapul az ember fejében a hol itt az átverés, miért éri meg ez a banknak kérdése is. Azért örültem, hogy ráakadtam a napelemes rendszerek oldalára, mert egyszerűen, szakzsargon nélkül elmagyarázza miről is van szó, milyen feltételei vannak az MFB által nyújtott napelem támogatásnak, hogyan is néz ki egy ilyen napelemes pályázat és rendszer építése, ezzel elhesegetve a kételyeket a hitel iránt. A napelemesrendszerek.info csapata a felméréstől kezdve a megtérülésig mindenben a segítségünkre tud lenni és az mfb általi támogatás igénylésében is tudnak segédkezni.

Az oldalon alapvető és jól érthető információkat kapunk arról, milyen fontos minden lépés kezdve a nulladikkal, ami a felmérést jelenti. Enélkül nem érdemes belevágni a tervezésbe, hiszen itt derül ki, elbírja-e a tetőnk a napelemeket, milyen tartószerkezet szükséges, hová érdemes telepíteni az elemeket. Ez után következhet a tervezés, amiben a napelemesrendszerek.info csapatánál villamossági szakértő is részt vesz, hogy meg tudja mondani mekkor napelemre is van szükségünk, és pontos árajánlatot tud adni nekünk. Ha jobban beleásnánk magunkat, de még személyesen nem érdeklődnék, akkor a további lépésekről is olvashatunk, mik azok a különböző befolyásoló tényezők amikre gondolnunk kell a telepítés során, milyen alkatrészek tartoznak a napelemekhez, mint a rögzítőelemek, az inverter és a vezetékek . Az oldalon több helyen megjelenik az árajánlat kérés lehetősége is, amit egy online adatlap kitöltésével egyszerűen megtehetünk. A napelemesrendszerek.info csapata nagyon felkészültnek tűnik és hasznos infókkal látja el a laikusokat, olyan tudnivalókról is olvashatunk náluk, amik valószínűleg nem jutnának eszünkbe, hogy befolyásoló tényező lehet a napelem teljesítményének aspektusából.

A napelem a költséghatékonyság mellett azért is nyerő szempont számunkra, hiszen csökkenthetjük vele az ökológiai lábnyomunkat és apránként akár okos otthonra is válthatunk vele, amit nagyon hasznosnak találunk, és amivel pedig még több spórolás lehetséges. Így az új itthoni mottó a napelem támogatás mfb lett, ami motivál minket abban, hogy továbbra is félretegyünk és hamarosan egy igazi otthonba költözhessünk, ami valóban a mi elképzeléseink alapján készül. A napelemes rendszerek oldalát pedig biztosan felkeressük majd, ha belevágunk ebbe a projektbe.