Egy jó sör mellett jönnek a legjobb ötletek

http://www.flottakezeles.hu/hitel-lizing-tartos-berlet-afa.html
Hitel, lízing vagy tartós bérlet? Melyiket válasszuk?

Sosem voltam egy nagy sörözős típus, de bevallom néha jól esik egy-egy pohárral legurítani. Főleg nyáron szokott ez megtörténni. Mivel ritkán iszom sört, ezért ha mégis ezt teszem akkor azt valamilyen jó minőségű kézműves sörrel teszem. Inkább veszem a drágábbat, de jobb minőségűt. Egyik ilyen alkalommal nem egyedül ittam, átugrott hozzám az egyik barátnőm, Kinga látogatóba. Éppen lelkesen ecsetelte, hogy a párja, Gergő milyen dilemmában van éppen. Vállalkozóként dolgozik, és szerencsére egyre jobban fejlődik a cége. Mivel egy ideje már gondolkodtak a fejlesztésen, ezért kapóra jött az ötlet, amit felvetettem. Az a cég, ahol a párom dolgozik a megtakarított pénzt céges autóra költötte, illetve annak a bérlésére. Ezt a lehetőséget Kingának is felvázoltam. Elgondolkozott az ötleten, így megkértem a páromat, hogy küldjön valamilyen linket vagy elérhetőséget, amelyen keresztül jobban bele tudunk nézni a témába. Így kötöttünk ki a http://www.flottakezeles.hu/hitel-lizing-tartos-berlet-afa.html oldalon.

Részletes, de mégis érthető, konkrét példákkal szemléltetve

Részletesen tudtunk tájékozódni, hogy milyen opciók vannak, ha valaki céges autót szeretne. Szerencsére azt is megtudhattuk, hogy melyik milyen előnyökkel és milyen hátrányokkal jár. Többek között az is kiderült, hogy elméletileg a tartós bérlet drágább, mint a hitel és a lízing. A gyakorlatban viszont mégis jobban megéri anyagilag e mellett dönteni, mert olcsóbban jövünk ki havonta. Hogy ez minek köszönhető? Például a maradványértéknek, amely egy fontos fogalom ebben a témakörben. A lényege, hogy futamidő végére van beállítva és egy majdani piaci értéket tükröz. A futamidő végén a flottakezelő a gépkocsit ezen a piaci áron értékesíteni fogja, így azt nekünk nem kell fizetni. Azaz, más fizeti ki helyettünk a kocsi értékének ezt a részét. 

Az ÁFA a barátunk lesz az autóbérlés során

A http://www.flottakezeles.hu/hitel-lizing-tartos-berlet-afa.html oldalról azt is megtudhattuk, hogy bérelt cégautó esetében az ÁFA-val sem kell vesződni. Mi kiválasztjuk a cégautót, a bérbeadó cég megveszi és az autó árának ÁFÁ-ját visszaigényelik. Így, mi egy nettó autóértékre számolt bérleti díjat kapunk. Másik előnye, hogy a bérleti díj ÁFA-ja is levonhatóvá válik, így az autó használata 27%-kal olcsóbb lesz. Ez elég jól hangzik. Kicsit más a helyzet, akkor ha a bérlő cég az autóra magánhasználatot is engedélyez a dolgozóinak. Ez esetben a magán és üzleti használat aránya megszabja a visszaigényelhető ÁFA mennyiségét. 

Nekünk Kingával, az tetszett a legjobban, hogy a bérelt autó esetén a bérbeadó cég vállalja a szervízelést, karbantartást is. Ez pedig igazán megkönnyíti a hétköznapokat. Elég, ha csak saját magamból indulok ki. Micsoda logisztikát igényel, hogy eljussak néha az autószerelőhöz, nem beszélve arról, hogy micsoda összegeket szoktam néha otthagyni. Végül nemcsak a http://www.flottakezeles.hu/hitel-lizing-tartos-berlet-afa.html oldalt olvastuk végig, hanem beleolvastunk  néhány blogbejegyzésükbe is. Elég sok hasznos információval találkoztunk ott is. Végül Kinga arra az elhatározásra jutott, hogy ha hazaér megemlíti Gergőnek ezt a céget, illetve a lehetőséget. Aztán majd együtt kérnek egy visszahívást, hogy részletesen megismerhessék a lehetőségeket és kiválaszthassák a nekik legmegfelelőbbet. Vesztenivalójuk ezzel még nincs.