Egy hűsítő sör mellett olvastam először a hőszivattyúk működéséről

Ma olvastam először egy habos sör mellett arról, hogy mi is az a hőszivattyú és mégis miért jó, hogyha beszerzek egy ilyet.

Köszönhetően ennek a remek pandémiás helyzetnek, amiben már több mint egy éve élünk, sem sörfesztiválok nincsenek, sem bármilyen más szórakozási lehetőség. Na persze, ez jelenleg érthető, ugyanakkor egy olyan sörimádónak, mint én muszáj keresni egy alternatív sörfogyasztási lehetőséget, ami minőségében ugyanazt hozza. Mert ugye egy sörözést nem csak úgy kell ám elképzelni, hogy megiszom aztán kész. Ennek van egy komoly körítése, tulajdonképpen egy ceremóniáról van szó. Fontos a környezet, a hangulat és a társaság. Mindig érdekes témák jönnek elő a barátaimmal, de most magamra maradtam. De sebaj, feltalálom én magam ebben a helyzetben is, kerítek én érdekes témákat.

Mindig foglalkoztat az, hogy milyen új megoldások vannak a piacon a halandók számára is elérhető áron, amelyek megújuló energiát használnak. Valahogy így keveredtem a hőszivattyúkat és klímákat értékesítő klimaglobal.eu cég weboldalára. Itt részletesen olvashattam arról a kedvenc söröm mellett, hogy mi is az a hőszivattyú, milyen módon működik és miért jó, hogyha beszerzek egy ilyet. Erről olvashattok most a következőkben.

Egy hőszivattyú remek lehetőséget kínál a fűtési rendszerek, valamint a vízmelegítés modernizálására és zöldebbé tételére. Tulajdonképpen egy olyan berendezésről van szó, ami egy másik közegtől hőt képes elvonni és ezzel felmelegíti a saját rendszerében keringő közvetítő közeget, amivel aztán lehet fűteni, vagy vizet melegíteni egy háztartásban.

Többféle megoldás létezik erre a folyamatra, amelyek a talajkollektoros hőszivattyú, a talajszondás hőszivattyú, a kútvizes víz-víz hőszivattyú, a levegő-víz, valamint a levegő-levegő hőszivattyú. Mindegyik elérhető itthon, viszont a nagy általánosság azt mutatja, hogy a legelterjedtebb megoldást a talajkollektoros és talajszondás kivitelek adják.

Egy talajkollektoros hőszivattyú működése rendkívül egyszerű. A talajban 1-2 méter mélyen egy csőhálózatot telepítenek, amelyben a megfelelő közeget keringtetve el lehet érni, hogy felmelegedjen a víz – fürdéshez, vagy fűtéshez. Okkal merül fel a kérdés, hogy de mi a helyzet azzal, hogyha hideg van kinn, akkor hogy melegszik fel a talaj energiájától a közeg? A válasz rendkívül egyszerű. Ezekben a csőrendszerekben rendszerint olyan gázokat keringetnek, amelyeknek a forráspontja rendkívül alacsony. Nem hétköznapi léptékben kell gondolkozni, hanem az abszolút skálán, ami azt jelenti, hogy a nulla fok az tulajdonképpen -273 °C. Így nagyon könnyű azt elérni, hogy a keringtetett közeg felforrjon és halmazállapotot váltson. Ez a halmazállapotbeli változás az, aminek az energiáját fel lehet használni a melegítéshez.

Hasonló a helyzet a talajszondás megoldásoknál. A különbség csupán annyi, hogy ott igazán mélyre képesek leásni, akár 50-200 méterre is és ott keringtetik a megfelelő közeget, ami így jóval több energiát tud közvetíteni. Ennek köszönhetően ez nagyon kedvelt megoldás a fűtési rendszer korszerűsítésére.

A kútvizes hőszivattyú nagyon leegyszerűsítve a talajvíz kivonásával, majd újra visszaengedésével állítja elő a szükséges energiát. A levegős rendszerek pedig a külső levegő által nyert energiát hasznosítják tovább a már ismertetett formán.

Bármelyik esetről is van szó, általánosságban elmondható, hogy bár mint minden folyamatban itt is vannak veszteségek, azonban összességében megbízhatóan és jó hatásfokkal üzemelő rendszerekről van szó. Manapság nagyon is érdemes hőszivattyúba invesztálni.

Már csak azért is, mert hogyha van esetleg hozzá még napelem is a házon, akkor a rendszer gyakorlatilag képes önfenntartó módon üzemelni. Hiszen a keringtetéshez csupán áramra van szükség, amit ideális esetben szintén megújuló energiából nyer a háztartás. Ez jelentősen képes megfogni a rezsi költségeket. Főleg, hogyha olyan fűtési rendszerrel használjuk ezeket a berendezéseket, amik maguk is modernek és energiahatékonyak.

Itt térnék ki arra, hogy mivel érdemes vagy mivel lehet összekötni ezeket a rendszereket. Alapvetően az az aranyszabály érvényes, hogy minél modernebb a fűtés, annál inkább kompatibilis lesz a hőszivattyúval és annál inkább energiahatékonyan fog tudni működni. Így például kiválóan működik padlófűtéssel, vagy fal-, esetleg mennyezeti fűtéssel.

Annak sem kell elkeseredni, aki valamilyen hagyományos típusú fűtési rendszert használ, tehát mondjuk kazánnal vagy konvektorral fűt, mert többnyire itt is megoldható a rendszerek összekötése. Azt viszont egyik esetben sem szabad elfelejteni, hogy a hőszivattyúk esetében egy meglehetősen új technológiáról van szó, ezért egy régi rendszerrel nehezebben lehet kompatibilis, már csak a szabványok változásából adódóan is.

De ahelyett, hogy magunk próbáljuk megfejteni, hogy vajon van-e esélyünk egy ilyen eszköz telepítésére, vagy sem, inkább érdemes árajánlatot kérni a klimaglobal.eu csapatától, hiszen akkor egyből kiderül, hogy mennyit is kéne rákölteni a meglévő dolgokra, hogy minden a lehető leghatékonyabban működjön. Az én véleményem az, hogy egy hőszivattyú minden háztartásban jól jön!

hőszivattyú