Az alkoholizmus fokozatai és a kezelése

Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség? Nehéz erre válaszolni, ha valaki annyira szereti a sört, mint én.

Mindenki tudja rólam, mennyire imádom a söröket, rendszeresen megiszom egy-egy pohárral, fesztiválokra megyek, hogy kézműves söröket kóstoljak, de ettől még nem tartom magamat alkoholistának. Nehéz megmondani, hogy pontosan hol kezdődik az alkoholizmus, és hogy mik az intő jelei. Korai stádiumban nem is nagyon lehet felismerni, mindig csak akkor mondjuk valakire, hogy alkoholista, hogyha minden nap iszik és képtelen mértéket tartani.

Pedig az is lehet alkoholista, aki nem tudja elképzelni a napját alkohol nélkül, aki amint hazaér, egyből sört bont, aki egy napot sem hagy ki, aki ingerlékeny attól, hogy nem itta meg a napi sörét.

A felepulok.hu a “Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség?” témában íródott cikkében nagyon jól megfogja a lényeget.

A cikk szerint a WHO nem tekinti alkoholistának azokat, akik csak napi 14 -21 egységnyi alkoholt fogyasztanak, pedig az alkohol erősen addiktív szer, azaz könnyen rá lehet szokni.

A hivatalos megfogalmazás szerint az, aki a szociális ivást meghaladja, az nevezhető alkoholistának. Tehát az, aki megiszik napi 2-3 doboz sört, vagy 2-3 rövidet, 2-3 pohár bort stb.

Pedig az addikció ennél kevesebb alkohol elfogyasztásakor is kialakulhat, ezért kell figyelni a környezetünkre, és ha látjuk, hogy valaki az ismerőseink közül alkoholproblémákkal küzd, célszerű beavatkoznunk, hogy később ne legyen komolyabb problémája ebből.

Az alkoholistákat 3 nagy csoportba sorolja a felepulok.hu. Az első a szinten tartó, a második a kontrollvesztő, a harmadik pedig az általános alkoholbeteg.

A szinten tartó lehet, hogy keveset iszik, de azt mindennap, emellett ingerült, ha nem jut hozzá a megfelelő alkohol mennyiséghez. A kontrollvesztő az, aki nem is iszik minden nap, de ha iszik, minden alkalommal totálisan lerészegedik. Az általános alkoholbeteg pedig az, aki folyamatosan iszik, és szinten tartja a részegségét. És a társadalom legtöbbször csak ezt a fajta alkoholbeteget tekinti ténylegesen függőnek.

Pedig másoknál, hamarabb is kialakul az addikció.

Ha valaki alkoholista, sokszor nem ismeri ezt el. Senki nem szereti elismerni, hogy függő. Sokan megpróbálnak egyedül leszokni, de ezek a próbálkozások rendre kudarcba fulladnak.

Fontos, hogyha valakin érzékeljük az alkoholbetegség tüneteit, akkor megfelelő szakmai segítséget szerezzünk neki.

Sokan vannak, akik otthon le tudnak szokni, és egy ideig nem isznak, de ezek az emberek nagyon sokszor visszaesnek. Fontos, hogy addiktológiai szakemberekkel is konzultáljon az egyén, hogy megfelelően szokjon le az alkoholról, hogy szakember segítségével olyan módszert találjon, aminek a segítségével nem csak egy ideig lesz tiszta, hanem sokáig.

Fontos, hogy olyan szakembert keressünk, aki pontosan tudja, mit csinál, akinek van már tapasztalata alkoholizmus elleni harcban.

A felepulok.hu oldalon pont ilyen szakemberek dolgoznak. Ez a családi felépülési központ nagyon népszerű, mert olyan emberek dolgoznak itt, akik maguk is függők voltak korábban, akik pontosan tudják, hogy egy alkoholbeteg nem meggyógyul, hanem felépül, akik tudják, milyen nehéz letenni az alkoholt.

A cég alapítói éppen ezért vágtak bele ebbe, sikeres felépülésüket követően szerettek volna segíteni azoknak, akiknek szükségük van rá.

A saját tapasztalataik alapján tudnak segíteni a leszokásban. A családi felépülési központban nem csak korábbi függők, hanem addiktológiai szakorvos is dolgozik, aki olyan program tervet dolgozott ki, amivel segíteni tud leszokni azoknak az embereknek, akik segítségért jönnek hozzájuk.

Nagyon jó híre van ennek a cégnek, nagyon sok embernek segítettek már leszokni, és a felépülést követően sem engedik el a kezüket. Rendszeres vacsorákon, konzultációkon gyűlnek össze, hogy megkapják a kellő támogatást, ami szükséges, hogy tiszták maradjanak, és ne essenek vissza.

Magyarországon nagyon sok az alkoholista, egyes felmérések szerint minden tizedik ember alkoholproblémákkal küzd.

Sokan maguknak sem vallják be, hogy gond van, ezért is tartunk ott, ahol. Szeretem a söröket, sok fesztiválra járok, sok hozzám hasonló barátom van és tudom, hogy sok köztük az alkoholista, csak nem mernek segítséget kérni. Pedig az alkohol hosszútávon nagyon rossz hatással van a szervezetre, ezért fontos, hogyha tudjuk, hogy gondjaink vannak az alkohollal, vagy ismerünk valakit, akinek gondjai vannak az alkohollal, keressünk profi segítséget.

Egyedül nehezebb leszokni, mint segítséggel. A felepulok.hu profi csapata pedig segít, ha alkoholproblémákkal küzd valaki, így érdemes felkeresni őket.