A sörös korsóm szélén szeretem a párát – a szélvédőn már kevésbé

Imádom az őszt és a zsúfolt sörfesztiválok! Nagyon örülök neki, hogy egyre több városban vesszük át már itthon is ezt az alapvetően sváb hagyományt és már nálunk is renget féle szuper nedűt lehet megkóstolni ilyenkor az utcákon. Természetesen a budapesti alkalmak a legváltozatosabbak, hiszen már csak a hely méretéből adódóan is több lehetőség van szétterülni és nagy területen kóstoltatni, de a kisebb vidéki helyszínek is tudnak nagyon finom különlegességekkel szolgálni. Tavaly például Tatabányán jártam, ahol kisebb helyi termelők is bemutatkoztak és azt kell mondjam, hogy amellett, hogy nem csak egy remek borvidékről beszélünk, hanem a sörkészítésben sem jeleskednek kevésbé. Imádom, mikor egy korsó isteni stout oldalán lecsordul a pára egy kora őszi délutánon és közben meg valami szórakoztató muzsika alapzajára próbálunk diskurálni a baráti társasággal.

A korsó oldalán remek a pára – a kocsi szélvédőjén viszont annál kevésbé. Kevés bosszantóbb dolgot tudnék mondani, mint azt, amikor már vígan indulnék végre haza és még arra kell várnom, hogy a légbefúvó rendszer lesüvítse a szélvédőről az odacsapódott párát. Ez általában mindig a legrosszabbkor jön, amikor már nagyon sietnék haza, vagy hát végülis hazafelé is előfordulhat egy hűvösebb őszi-tavaszi éjszakán, amikor jól beleheljük az autót, ott pedig szépen lecsapódik minden a jéghideg szélvédőn. Erre az eshetőségre van pár remek alternatíva, ami azonnali megoldást kínál. Ilyen például néhány autó páramentesítő szivacs vagy törlőkendő. Ezek általában olyan speciális nedvszívó képességgel rendelkeznek, hogy akár egyetlen simítással képesek leitatni (vagy fel) a szélvédőn és ablakokon kicsapódott párát. Ráadásul nem elég, hogy erre a fajta nedvszívásra képesek, de ráadásként általában a másik oldalukkal hogyha ugyanúgy megtöröljük a szélvédőt, akkor meggátoljuk, hogy az újrapárásodjon.

Szerintem egy ilyen kis okos szivacsnak minden autóban kellene lenni, függetlenül attól, hogy milyen hiper-szuper klímával vagy szellőztetőrendszerrel rendelkezik, ez mindig villámgyors segélyt tud nyújtani egy-egy téli vagy őszi szituációban.

Sokféle termék létezik a piacon ami az autó páramentesítését illeti, de én ebben is, mint minden más autóápolási témakörben a Sonax által gyártott termékekre esküszöm. Egyrészt a német gyártó mindig valamilyen szintű garancia az eszköz minőségére, másrészt tényleg mindenhol őket lehet látni, legyen szó az autókozmetikában használatos tisztítószerekről, vagy akár az autóversenyzők autóinak különböző médiamegjelenéseiről és szponzorációiról. Márpedig én azt mondom, hogy amire a profik esküsznek, arra nyugodt szívvel esküszöm én is.

Van például kifejezetten egy Sonax szélvédőtisztító szivacs, ami pontosan azzal a kettő az egyben funkcióval bír, amit már korábban is írtam. Van egy kék és egy sárga oldala. Hogyha a szélvédő bepárásodik, először a sárga oldalával kell végig törölni azt, ezzel biztosítjuk, hogy a nedvesség eltűnjön az ablakokról, hiszen a szivacs felszívja, másodjára pedig a kék oldalt kell használni ahhoz, hogy megelőzzük, hogy újra pára képződhessen azokon a felületeken. Szerintem ez egy príma választás kemény 950 forintért, ráadásul néhány kattintással a kosarunkban lehet például a www.olajwebshop.hu-n, ahol csupa-csupa megbízható autóápolási cikkeket lehet beszerezni kedvező áron. Én általában innen rendelek, sőt, néha van hogy beugrok az egyik üzletükbe is, ha épp útba esik Budapesten és tudom, hogy híján vagyok valamelyik terméknek.

Ezt persze ki lehet egészíteni mindenféle üvegtisztító sprayvel és különböző kendőkkel, hiszen hosszútávon akkor fog tudni működni ez a módszer is, hogyha alapvetően tisztán van tartva a felület és valóban csak a párát kell letörölni ilyenkor a szélvédőről, nem pedig a centis koszt.

Mielőtt jön a szezon azt ajánlom, hogyha nincs ilyen a kesztyűtartótokban, akkor mindenképpen szerezzetek be egy autó páramentesítő kendőt, vagy szivacsot, mert ez egy olyan alap autós tartozék, ami mindenkinek jól jöhet a vészes pillanatokban, függetlenül attól, hogy egy 100 000 forintos autóban ül, vagy egy 10 000 000 forintos autóban.